O Schnegenu pro Bulharsko a Rumunsko se rozhodne v únoru

08.01.2011
čtk

O bulharských a rumunských vyhlídkách na začlenění do schengenského prostoru, v jehož rámci nejsou mezi členskými státy uplatňovány kontroly na hranicích, se rozhodne 24. února v Bruselu na schůzce ministrů zahraničí členských států Evropské unie. Podle unijních diplomatických zdrojů ale mohou obě balkánské země zapomenout na březnový termín, o který usilují, napsala agentura AFP.

Problematická je technická připravenost, protože Bulharsko nedokáže dostatečně kontrolovat svou hranici s Tureckem. Rovněž neexistuje možnost, aby se k Schengenu v původně očekávaný březnový termín připojilo pouze Rumunsko, uvedl zpravodajský server Novinite.com. Podle tohoto webu by se tak potvrdila kritika rumunské diplomacie, že Bulharsko kvůli problémům na hranicích s Tureckem stahuje Rumunsko z cesty do schengenského prostoru.

Zatím není znám možný náhradní termín rozšíření této zóny. Bulharský rozhlas BNR ve čtvrtek oznámil, že podle maďarského ministra vnitra Sándora Pintéra, jehož země do konce června unii předsedá, je třeba počítat nejdříve s říjnovým termínem. Jeho úřad ale později zprávu dementoval jako špatně pochopenou.

Maďarsko, které má obzvláště s Rumunskem velmi dobré diplomatické vztahy, po pátečním úvodním jednání s Evropskou komisí ohledně svých plánů během unijního předsednictví prohlásilo, že rozšíření Schengenu podporuje. Žádné podrobnosti k možnému termínu, kdy se tak má stát, ale nesdělilo.

Francie a Německo před Vánocemi oznámily, že vstup Rumunska a Bulharska do schengenského prostoru zablokují. Svůj postup zdůvodnily tím, že oba balkánské státy doposud nedosáhly významného pokroku v boji proti korupci a proti organizovanému zločinu.

Schengenský prostor v současné době tvoří země Evropské unie s výjimkou Kypru, Velké Británie, Irska, Bulharska a Rumunska. Jeho součástí jsou také Island, Norsko a Švýcarsko. Česká republika spolu se Slovenskem a dalšími unijními nováčky k zóně přistoupila koncem roku 2007.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek