Tajné služby v EU posilují spolupráci

18.01.2011
Euroskop

Tajné služby jsou nejostřeji střeženou oblastí národních politik. Přesto v Evropské unii vznikly dva projekty sponzorované Evropskou komisí, které otevírají dveře vzájemné spolupráci. Informuje o nich Euobserver.

Potichu bez velké pozornosti zahájil v roce 2007 svou činnost Budapešťský klub. Jeho prvního setkání se zúčastnilo přibližně 50 delegátů. Na poslední zasedání v polovině roku 2010 přijelo již více než 150 expertů ze 14 států EU. Staré a nové členské země byly přitom zastoupeny rovnoměrně.

Hlavním úkolem klubu je sdílení nápadů a veřejně přístupných informací mezi evropskými institucemi a členskými státy. Veřejně přístupné informace, tzv. osint (open source information), jsou získávány bez porušení zákona. Mohou pocházet z blogu jihadistů, specializovaných databází, satelitních map, atd. Jejich důležitost narostla do té míry, že 80-90 procent tajných informací spadá do této kategorie. Oproti špionážním informacím je jejich sdílení jednodušší, protože neohrožuje zdroje ve třetích zemích.

Druhým projektem EU je Eurosint Forum založené v roce 2005 soukromými bezpečnostními firmami. Ročně pořádá v Bruselu pět workshopů, které navštěvují zástupci národních bezpečnostních služeb, evropských institucí i soukromého sektoru.

Užší bezpečnostní spolupráce vychází z Lisabonské smlouvy

Z obou projektů vzešly i viditelné výsledky. Budapešťský klub založil webovou stránkou přístupnou pouze na heslo ke sdílení informací. Eurosint Forum obhospodařuje Virtuoso, program Evropské komise, jehož úkolem je vytvořit software ke sdílení zařízení pro veřejně přístupné informace.

„Je to skutečně evropské úsilí, které jde ve směru Lisabonské smlouvy, řekl pro Euobserver účastník setkání Budapešťského klubu. Poukazoval tím na články Smlouvy mluvící o užší bezpečnostní spolupráci. „Snažíme se změnit kulturu bezpečnostních služeb v EU. Unie je obklopena signály jasného a trvajícího nebezpečí. Budeme se držet hesla „potřebujeme vědět nebo se posuneme k „potřebujeme sdílet?, dodal nejmenovaný expert.

Tajné informace však sdílejí státy EU v rámci jiných struktur. Dílčí zprávy zasílají do Bruselu do Společného situačního centra (Joint Situation Centre). A bezpečnostní experti se schází ve Skupině Rady pro boj s terorismem. Pro schůzky vedoucích bezpečnostních služeb z EU, Norska a Švýcarska vznikl tzv. Bernský klub.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek