Vstup Bulharska a Rumunska do Schengenu může trvat roky

07.02.2011
čtk

Přijetí Bulharska a Rumunska do takzvaného schengenského prostoru, v jehož rámci nejsou mezi členskými státy uplatňovány kontroly na hranicích, může trvat několik let. Prohlásil to francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Laurent Wauquiez, citovaný webem The Sofia Echo. Maďarsko, které nyní Evropské unii předsedá, před časem nevyloučilo, že dvojice rozšíří zónu do konce června.

Budeme souhlasit tehdy, až si budeme jisti, že hranice jsou řádně zabezpečeny, prohlásil Wauquiez. Dodal, že na základě současných zpráv je nepravděpodobné, že by Sofie s Bukureští mohly počítat s termínem připojení do třech měsíců.

Rozšíření Schengenu o tyto dva státy je podle něj závažným rozhodnutím o budoucnosti Evropy, protože tři čtvrtiny nelegálních imigrantů putují přes Bulharsko a Rumunsko. Jsou rovněž křižovatkou pašeráků zbraní, drog a dokonce i dětí, řekl tajemník v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici RFI.

Prohlásil také, že není na pořadu dne oddělený vstup jedné ze zemí, což před časem odmítli i další unijní politici. Samostatný vstup by uvítala rumunská diplomacie, která v minulosti kritizovala Bulharsko za to, že kvůli problémům na hranicích s Tureckem stahuje Rumunsko z cesty do schengenského prostoru. Wauquiez nicméně ocenil obě balkánské země za úsilí ve snaze vyhovět schengenským kritériím.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek