Itálie pod náporem tuniských uprchlíků volá EU na pomoc

14.02.2011
Euroskop

Z nepokoji zmítaného Tuniska dorazilo v minulých týdnech k italským břehům tisíce běženců. Na své první zastávce, středomořském ostrově Lampedusa, plánují požádat o azyl, nebo se vydat dále do Evropy. S jejich úmysly však nesouhlasí italská vláda, která by potenciální imigranty ráda vrátila zpět do Tunisu. Z obavy před humanitární katastrofou vyhlásila stav nouze a požádala o pomoc EU. Podle Říma však Brusel reaguje pomalu.

Po svržení tuniského prezidenta Ben Aliho dorazilo do Itálie jen za minulý víkend přes 3000 uprchlíků. Opačným směrem dnes zamířil ministr zahraničí Franco Frattini, který se v Tunisu sejde s premiérem Muhammadem Ghannúším. Myslím, že obě země mají společný zájem zastavit pohyb běženců. Itálie může Tunisku mnohé nabídnout, vyjádřil se před odletem neurčitě Frattini. Podle portálu EU Observer se očekává také příjezd šéfky evropské diplomacie Catherine Ashtonové.

Pro italské představitele znamenají institucionální změny a sociální nepokoje v severní Africe jediné – větší příliv imigrantů. Politické zemětřesení může mít skrze Itálii důsledky pro celou Evropu, varoval ministr vnitra Roberto Marroni, člen silně nacionalistické Ligy severu. Tunisko a Itálie se ve věci nežádoucí imigrace nesetkávají poprvé. Silvio Berlusconi a Ben Ali podepsali v roce 2009 bilaterální dohodu s cílem omezit příliv Afričanů z Tuniska do Itálie. Řím doufá, že podobnou úmluvu se podaří uzavřít i po diktátorově odchodu.

Marroni včera představil anti-imigrační opatření, která by měla potenciální přistěhovalce zastavit přímo v severní Africe. Itálie požádá o povolení vstupu našich policistů na tuniské území, vysvětlil svůj plán Marroni. Ačkoli Tunis vyjádřil ochotu spolupracovat, apeninská intervence se nesetkala s pochopením. Kategoricky odmítáme jakékoli vměšování se do našich vnitřních záležitostí, citovala tuniská tisková agentura TAP reakci nejmenovaného činitele ministerstva zahraničí.

Italské úřady shromáždily běžence na lampeduském fotbalovém stadiónu, zatímco další stovky jich nocují v přístavu. Navzdory příznivému počasí se v sobotu jedna z uprchlických lodí potopila. Jeden muž zemřel, další je nezvěstný. Evropská komisařka pro vnitro Cecilia Malmstrom mezitím komunikuje s agenturou Frontex i unijním úřadem pro azylovou politiku a zkoumá, ja by mohla Unie pomoci.

I tak už Marroni obvinil Brusel z pomalé reakce, Unie prý měla jednat dříve. Jak však poznamenává European Voice, ministr očekávanou formu pomoci blíže nespecifikoval. V podobné situaci jako Itálie se loni v listopadu ocitlo Řecko, kdy se potýkalo s přílivem imigrantů z Turecka. Agentura tehdy vyslala na pomoc helikoptéry, autobusy a přes 200 pohraničníků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek