Středomořské státy EU vyzvaly k vytvoření azylového systému

24.02.2011
čtk

K vytvoření evropského azylového systému a fondu solidarity pro zamezení humanitární krize uprchlíků vyzvali ministři vnitra zemí EU kolem Středozemního moře, kteří se včera sešli v Římě. Ministři vnitra z Itálie, Kypru, Francie, Řecka, Malty a Španělska přijeli do Říma jednat na pozvání italského premiéra Silvia Berlusconiho.

Očekáváme, že se k našemu požadavku na společný evropský azylový systém připojí také další státy EU. Potřebujeme společnou evropskou strategii, protože tisíce lidí, kteří utíkají do Itálie, chtějí do Evropy, prohlásil italský ministr vnitra Roberto Maroni na tiskové konferenci. Tíha této humanitární krize nemůže spočívat pouze na zemích Středomoří, domnívá se Maroni.

Připravujeme se na přijetí těchto uprchlíků, nemůžeme však tuto tíhu snášet příliš dlouhou dobu. EU musí pomoci, konstatoval dále Maroni. Itálie čelí v posledních dnech výraznému náporu imigrantů ze severní Afriky, zejména z Tuniska. Současný zvýšený přesun osob z Tuniska do Itálie vyvolal pád režimu tamějšího prezidenta Zína Abidína bin Alího, který 14. ledna uprchl ze země do Saúdské Arábie. Mnoho Tunisanů, především nezaměstnaných, nyní doufá, že najde štěstí v Evropě.

Tým expertů z Agentury EU pro správu vnějších hranic (Frontex) již o víkendu odstartoval hlídkování na italské jižní, námořní hranici, která je současně hranicí unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek