Imigranti dál proudí na Lampedusu, ostrov navštívila Le Penová

15.03.2011
čtk

Od pondělního rána dorazilo k jihoitalskému ostrovu Lampedusa 21 lodí s celkem více než 1600 imigranty. Informovala o tom dnes agentura ANSA s odvoláním na místní úřady. V noci na dnešek se u ostrova potopila loď se čtyřicítkou imigrantů z Tuniska a 35 z nich je pohřešováno.

Z Libye vyrazil marocký trajekt s více než 1800 lidmi na palubě, který zamířil rovněž k italským břehům, k sicilskému přístavu Augusta, aby zde doplnil zásoby. Italské úřady však loď vyzvaly, aby nevplouvala do italských pobřežních vod.

Podle agentury ANSA trajekt pronajala marocká vláda, aby na něm přepravila své občany prchající z Libye, ale úmysly imigrantů na palubě nejsou známy. Loď je nyní asi 15 mil od sicilských břehů a italské úřady zvažují, že mu potřebné zásoby dopraví.

10 000 uprchlíků od vypuknutí nepokojů

Šéfka francouzské extrémní pravice Marine Le Penová, která v pondělí Lampedusu navštívila, doporučila, aby Itálie pomáhala imigrantům na moři dodávkami vody a jídla, ale nenechávala je na ostrově přistávat. Evropa nemůže přijmout všechny, je tu už sedm milionů nezaměstnaných. Rádi bychom všechny přivítali na naší lodi, ale ta není tak velká; šli bychom všichni, jak my, tak oni, ke dnu, řekla Le Penová po návštěvě sběrného střediska pro imigranty na Lampeduse.

Lampedusa vzdálená jen 138 kilometrů od tuniských břehů je oblíbeným cílem uprchlíků ze severní Afriky, kteří se snaží dostat do Evropy. Část z nich ale přichází o život kvůli tomu, že se snaží překonat moře ve vratkých a přeplněných člunech.

Příliv uprchlíků ještě zesílil během nepokojů v severoafrických zemích, které vypukly letos v lednu a vedly k pádu tuniského a egyptského prezidenta. Podle italského ministra vnitra Roberta Maroniho se od vypuknutí nepokojů v Tunisku a dalších zemích vylodilo na Lampeduse přes 10.000 afrických uprchlíků, tedy dvakrát více než za celý loňský rok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek