Berlusconi evakuuje Lampedusu do 60 hodin, kupuje tam dům

31.03.2011
čtk

Italský premiér Silvio Berlusconi slíbil, že do 60 hodin zařídí evakuaci všech běženců z jihoitalské Lampedusy. Na ostrově je nyní 6000 přistěhovalců, přičemž kapacita místního imigračního zařízení je 850 osob. Aby Lampedusany přesvědčil, sám si na ostrově koupil dům.

Vláda připravila plán pro evakuaci imigrantů z ostrova do dvou a půl dne. Použili jsme šest lodí a připravujeme sedmou pro celkem 10.000 osob. Do 48 až 60 hodin bude Lampedusa obydlena pouze Lampedusany, prohlásil šéf vlády.

Přislíbil také, že na Lampeduse bude trvale zakotvena loď, která umožní evakuaci nově příchozích běženců. Premiér, který ostrov čistí s pomocí ženijního vojska, se hodlá podílet i na budování infrastruktury, která Lampeduse pomůže v nové sezóně. Aby Lampedusany přesvědčil o vážnosti svých úmyslů, prohlásil, že od úterý hledal na ostrově dům. Našel jsem jeden, velmi pěkný, a dnes ráno jsem si ho koupil, sdělil včera večer novinářům.

Od pádu tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího v polovině ledna a od počátku povstání v severní Africe dorazilo na Lampedusu na 20.000 imigrantů. Za celý loňský rok sem připlulo 4000 běženců. Řím neustále žádá Evropskou unii, aby mu s přistěhovalci pomohla. Včera vyjádřil nelibost nad tím, že Francie Itálii vrací běžence z Tuniska, kteří chtějí do této země, kde mají často příbuzné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek