Itálie: Maroni vpustí imigranty do Schengenu

07.04.2011
čtk

Řím vydá dočasná povolení k pobytu Tunisanům, kteří v posledních měsících připluli na území Itálie. Imigranti tak budou moci volně cestovat ve všech zemích schengenského prostoru. Oznámil to dnes italský ministr vnitra Roberto Maroni. Rozhodnutí znamená velký potenciální problém zejména pro Francii, kde žije početná tuniská komunita.

Za Maroniho řešením stojí často opakované tvrzení uprchlíků, podle kterého míří za příbuznými do dalších evropských zemí. Ministr potvrdil zítřejší schůzku se svým francouzským protějškem Claudem Guéantem. Společně mají vymyslet systém, který by problematiku zpřístupnil všem zemím Unie. Ministr upřesnil, že dočasné povolení k pobytu nebude mít budoucí platnost. Podle dohody mezi Itálií a Tuniskem mají být další uprchlíci ihned repatriováni.

Itálie čelí od ledna nebývalé vlně imigrace. Od pádu tuniského prezidenta bin Alího a povstání v Libyi sem přijelo už 22.000 běženců. Z větší části frankofonní imigranti přirozeně směřují do Francie. Řada jich však do Evropy vůbec nedopluje. Zatím poslední loď s běženci se včera potopila u jihoitalského ostrova Lampedusa. Pobřežní hlídky zachránily 53 lidí, ale nejméně 150 imigrantů je mrtvých, nebo se pohřešuje. Italské úřady dnes pokračují v pátrání po případných přeživších.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek