Itálie nezvládá imigranty, hrozí hraniční kontroly v Schengenu

11.04.2011
čtk

Rakousko, Německo a Francie pohrozily obnovením kontrol na hranicích Schengenu. Důvodem je krok Itálie, která udělila dočasné povolení k pobytu imigrantům z Tuniska. Povolení jim umožňuje, aby se mohli pohybovat v rámci celého schengenského systému.

Tisíce, desítky tisíc, možná stovky tisíc migrantů, by mohly přijít z Tuniska. Toto není čistě italská, italsko francouzská či francouzsko-italská záležitost. To je čistě evropská záležitost, řekl italský ministr zahraničí Franco Frattini. Itálie již delší dobu žádá, aby si imigranty rovnoměrně rozdělily všechny členské státy EU.

Na pobřeží Itálie dorazilo od začátku roku již přes 22 tisíc uprchlíků. Většinou to jsou frankofonní imigranti, kteří chtějí do Francie.

Ministři vnitra EU na jednání v Lucemburku Itálii tvrdě kritizovali. Německo, Francie a zejména Rakousko hrozí, že obnoví kontroly na hranicích, pokud si Itálie s imigranty nedokáže poradit. My nemůžeme akceptovat, že do Evropy bude proudit spousta ekonomických migrantů přes Itálii, uvedl německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich.

Ministři vnitra dnes rovněž odmítli uplatnit směrnici, která umožňuje poskytnout uprchlíkům dočasně ochranu členských států. Směrnice vznikla v roce 2001 v reakci na násilí v Kosovu, ale zatím nikdy nebyla vyzkoušena, přestože se občas objevují návrhy na její využití během nejrůznějších krizí.

Většina členských států se obává, že by poskytování dočasné ochrany vedlo k obrovskému přílivu imigrantů do Evropy. Ochranu by přitom mohli získat jen ti, kteří se nemohou vrátit do vlasti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek