Francie opět vrací Romy do Rumunska

13.04.2011
čtk

Francie opět vrací rumunské Romy zpět do vlasti, ačkoli se tato praktika stala důvodem ostrých sporů mezi Paříží a Evropskou komisí. V úterý odletělo ze severofrancouzského města Lille zvláštním letem do západorumunského Temešváru na 160 Romů, napsala agentura DPA. x

Francie opět vrací rumunské Romy zpět do vlasti, ačkoli se tato praktika stala důvodem ostrých sporů mezi Paříží a Evropskou komisí. V úterý odletělo ze severofrancouzského města Lille zvláštním letem do západorumunského Temešváru na 160 Romů, napsala agentura DPA.

Dospělí Romové při odletu z Francie údajně dostali od místních úřadů 300 eur, děti pak po 100 eurech. K tomu se podle DPA ještě písemně museli zavázat, že se do Francie již nikdy nevrátí.

Francie rozsáhlým vracením Romů především do Rumunska a Bulharska, tedy do dvou členských zemí EU, vyvolala loni ostré diskuse. Brusel upozorňoval na to, že Francouzi nerespektují evropská pravidla volného pohybu osob. Paříž tehdy argumentovala tím, že se nejedná o vyhošťování. Ze země takto odcestovalo přes 8000 Romů.

Odhaduje se, že ve zhruba půlmiliardové EU žije kolem deseti až 12 milionů Romů. V unii tak tvoří největší etnickou menšinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek