Berlusconi a Sarkozy budou řešit imigranty

26.04.2011
čtk

Řešení konfliktu kolem přílivu přistěhovalců z Tuniska a Libye do Evropy bude hlavní náplní dnešního setkání italského premiéra Silvia Berlusconiho a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v Římě.

Nepokoje v severoafrických zemích z posledních měsíců vyvolaly mohutnou uprchlickou vlnu, která naplno udeřila na nejblíže položenou Itálii. Berlusconiho vláda poskytla desetitisícům Tunisanů povolení k dočasnému pobytu, aby mohli dojet za svými příbuznými a známými v Evropě. To vyvolalo nevoli hlavně Francie, kam Tunisané především směřují.

Francie 17. dubna vyhrotila spor tím, že zablokovala na několik hodin své hranice pro železniční spoje z Itálie. Na hranicích tak uvízl vlak s tuniskými imigranty. Řím poslal Paříži ostrou protestní nótu, ve které Francii obvinil z porušování evropských principů.

V pátek 22. dubna přilila olej do ohně zpráva, že Francie zvažuje možnost pozastavit schengenské dohody o volném pohybu osob mezi signatářskými zeměmi Evropské unie, a to s cílem čelit přílivu přistěhovalců z Tuniska a Libye přes Itálii.

Paříž argumentuje hlavně tím, že Itálie v rozporu s dohodami umožňuje volné cestování i osobám, které nejsou s to doložit, že pro pobyt v schengenském prostoru jsou finančně soběstačné. Řím vyzývá k větší solidaritě uvnitř EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek