Sarkozy a Berlusconi pro obnovení hraničních kontrol

27.04.2011
čtk

Nová migrační vlna, která vlivem nepokojů v zemích severní Afriky zasáhla především Itálii a následně Francii, vyvolala právě v těchto zemích úvahy o revizi schengenské smlouvy. Ta zajišťuje mezi valnou částí evropských zemí otevřenost vnitřních hranic. Konec neklidu ve Středomoří je přitom v nedohlednu – do vzdušných operací v Libyi, které zatím nepřinesly rozhodný zlom, se zapojí také Itálie. Zostřující se vládní represe proti nespokojencům v Sýrii nutí západní země věnovat i této zemi větší pozornost a začít nesměle hovořit o sankcích.

Tlak desetitisíců uprchlíků, mířících nejvíce z Tuniska přes Itálii do nitra Evropy a zejména do Francie, přiměly včera Paříž a Řím ke snaze změnit část základních pravidel, na nichž stojí chod Evropské unie. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a italský premiér Silvio Berlusconi vyzvali k možnosti obnovení kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru, jehož součástí je i Česko.

Evropská komise již dala najevo, že schengenský systém zastavit jen tak nelze, připustila ale možnost úpravy podmínek, za nichž by bylo možné přistoupit k dočasným mimořádným opatřením.

Boje v Libyi neutuchají

Dalším důvodem schůzky představitelů Francie a Itálie byla bezvýsledná válka v Libyi, kde vzdušné operace na podporu místních povstalců nepřinesly obrat na bojišti. Nikdo se neodvážil odhadnout termín konce bojů. Řím se zavázal poskytnout pomoc vlastních letadel a připojil se k hrstce zemí, jež uznaly povstalce za legitimní zástupce Libye místo dosavadního vůdce Muammara Kaddáfího.

Zatímco Rusko dalo najevo, že nepodpoří žádnou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která by vedla k eskalaci libyjského konfliktu, Británie a USA se začaly radit, jak na Kaddáfího režim, zřejmě posílený o 300 až 500 evropských žoldnéřů, vystupňovat vojenský tlak.

V Libyi se v úterý bojovalo dál u města Misuráta na západě země – Kaddáfího síly převedly svůj hlavní nápor na misurátský přístav. Boje si údajně vyžádaly nejméně tři mrtvé a deset zraněných.

Zásah v Sýrii jen s rezolucí OSN

Navzdory prohlubujícímu se násilí v Sýrii, která do ohnisek protivládních demonstrací poslala armádu a fakticky se dostala do podobné situace jako před několika týdny Libye, proti níž byly v březnu vyhlášeny sankce OSN, zmohl se Berlusconi jen na výzvu oběma stranám konfliktu k umírněnosti. Sarkozy řekl, že intervence v Sýrii je nemyslitelná bez předchozí rezoluce RB OSN a že vyjednat ji není snadné.

Britský ministr zahraničí William Hague alespoň pohrozil, že pokud budou násilnosti pokračovat, bude usilovat spolu s dalšími evropskými státy o uvalení sankcí na Sýrii. Podobně uvažují zatím i USA. Násilí vůči účastníkům nenásilných protestů odsoudila také Liga arabských států.

Syrská armáda posílila svou jednotku ve městě Dará na jihu země, které je jedním z hlavních ohnisek protivládních protestů a kde v pondělí přišlo o život 25 Syřanů. Dnes tam byla znovu slyšet střelba – vojáci údajně pálí do lidí i na místní mešitu. Syrské bezpečnostní síly prý obklíčily také další baštu protivládního neozbrojeného odporu – město Banijás. Podle nejnovější bilance při nepokojích v zemi přišlo o život už na 400 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek