Omezení „Schengenu“ získává podporu

29.04.2011
čtk

Návrh Francie a Itálie, aby Evropská unie v souvislosti s vlnou uprchlíků ze severní Afriky jednala o dočasném obnovení hraničních kontrol v schengenském prostoru, získává v Evropské unii dílčí podporu. Nicméně ty země, které jsou o případných změnách ve fungování Schengenu ochotny mluvit, zdůrazňují, že se to nesmí stát na úkor svobody cestování.

Pro Německo je cestování bez jakýchkoliv omezení v rámci schengenského prostoru nedotknutelnou záležitostí, vzkázal ve středu mluvčí vlády v Berlíně Steffen Seibert. Nesmíme zapomínat na to, že Schengen je věc, která se povedla a německá vláda ji bude bránit, řekl Seibert. Reagoval tak na názor ministerstva vnitra, že při mimořádných událostech, jako je masový přiliv uprchlíků, musí být posledním východiskem obnovení kontrol na hranicích. Německo tak zřejmě nebude nejhlasitějším stoupencem reformy schengenských dohod, přesto se ale na nich chce podílet.

Jižní Evropa požaduje solidaritu

Nizozemský ministr pro přistěhovalectví a azylovou politiku Gerd Leers se brání opatřením, která by směřovala proti otevřené Evropě, debatu o tom, jak posílit fungovaní Schengenu v boji proti ilegální migraci by ale uvítal. Podobné hlasy zaznívají z Malty a Řecka. Jihoevropské země dlouhodobě naříkají, že zbytek Evropské unie nevnímá, jak těžké je pro ně vypořádat se se zástupy uprchlíků snažících se dostat do EU.

Situace se vyhrotila v posledních týdnech, kdy ke břehům Itálie, tradičního nárazníkového pásma pro imigranty, připluly tisíce lidí hlavně z Tuniska. Řím se jim rozhodl udělit půlroční povolení k pobytu, díky kterému se mohou volně pohybovat i po zbytku schengenského prostoru. Mnozí z těchto imigrantů se chtějí dostat do Francie, kde mají přátele či rodinu. Francie dokonce 17. dubna zablokovala na několik hodin své hranice pro železniční spoje z Itálie a na hranicích uvízl vlak s migranty z Tuniska.

Komise navrhne příští týden řešení

Za současných podmínek jsou tyto dvě země pro úpravy v Schengenské smlouvě. Obrátily se s tím na předsedu Evropské komise Josého Barrosa. Brusel už dříve upozornil, že pozastavit fungování schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol není možné. Příští týden má ale představit své návrhy ohledně této problematiky.

Nápad ve výjimečných případech obnovit kontroly na hranicích považuje za nešťastný Polsko, které bude od července předsedat Evropské unii a problému nelegální migrace se tak pravděpodobně nevyhne. Nelze předstírat, že problém nelegálních uprchlíků neexistuje, ale zavírání hranic je ten nejhorší nápad ze všech, řekl polský premiér Donald Tusk. Očekával bych od našich partnerů, hlavně těch největších, že budou spíš přemýšlet o tom, jak pomoci zemím nejvíce ohroženým nelegálními migranty, hlavně Maltě, uvedl.

Schengen omezil fotbal a NATO

Schengenský prostor bez hraničních kontrol nyní tvoří země Evropské unie s výjimkou Kypru, Británie, Irska, Bulharska a Rumunska. Jeho součástí jsou i Island, Norsko a Švýcarsko. Státy mohou kontroly na hranicích obnovit z bezpečnostních důvodů, měly by o tom ale předem informovat Brusel. Dosud se tak na omezenou dobu stalo například v případě mistrovství Evropy i světa ve fotbale nebo během summitů NATO. Země mohou znovu zavést kontroly i v situacích, které nešlo předvídat. Komise pak ale musí přezkoumat, zda nedošlo k porušení pravidel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek