Komise představí zprávu o imigrační politice EU

04.05.2011
čtk

Evropská komise dnes představí zprávu o imigrační politice v Evropské unii. Její součástí bude zřejmě i hodnocení fungování pravidel Schengenu. Očekává se, zda Brusel navrhne rozšíření či alespoň vyjasnění podmínek, za nichž státy zapojené do schengenského mechanismu mohou dočasně obnovit kontroly na hranicích.

Za normálních okolností fungují tyto kontroly pouze na vnějších hranicích schengenského prostoru; mezi schengenskými státy lze cestovat volně. K obnovení hraničních kontrol mohou členské země přistoupit z bezpečnostních důvodů na omezenou dobu a musí tento krok jasně zdůvodnit. Kontroly lze obnovit například při různých velkých sportovních akcích spojených s bezpečnostními riziky.

Schengenský prostor tvoří země EU s výjimkou Kypru, Británie, Irska, Bulharska a Rumunska. Zapojeny jsou rovněž Island, Norsko a Švýcarsko. Česko spolu se Slovenskem a dalšími nováčky EU k zóně přistoupilo koncem roku 2007.

Po změnách pravidel schengenského prostoru volají v poslední době politici z různých zemí EU, zejména z Francie a Itálie. Souvisí to do značné míry s obavami z přílivu přistěhovalců, kteří do EU pronikají ze severní Afriky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek