Dánsko obnoví hraniční kontroly

12.05.2011
čtk

Dánsko po více než deseti letech znovu zavede stálé kontroly na hranici s Německem a Švédskem. Budou se týkat i trajektů ze sousedních zemí. Oznámil to dánský ministr financí Claus Hjort Frederiksen. Podle něj se na tom shodla menšinová vláda s pravicově populistickou Dánskou lidovou stranou (DVP).

Dospěli jsme k dohodě o co nejrychlejším znovuzavedení celních kontrol na hranicích Dánska, cituje Frederiksena AFP. Opatření má začít platit během dvou až tří týdnů především na dánsko-německé hranici, ale týká se prý také přístavů a obřího mostu, jenž spojuje Dánsko a Švédsko.

DVP požadovala obnovení běžných hraničních kontrol s poukazem na nekontrolovaný příliv uprchlíků a (údajných) zločinců. V posledních letech jsme byli svědky nárůstu přeshraniční kriminality, a to problém otevřelo. Vybudujeme nová zařízení na německo-dánské hranici s novým elektronickým zařízením, vysvětlil mimo jiné Frederiksen.

Podle schengenské dohody, k níž chce Dánsko nadále patřit, nemohou kontroly provádět policisté. Proto mají být hraničními kontrolami pověřeni celníci.

Evropská komise ve čtvrtek ministrům vnitra zemí EU představí návrhy možností dočasného zavádění hraničních kontrol uvnitř schengenské zóny, jak to po zkušenostech s poslední vlnou uprchlíků ze severní Afriky požadují především Řím a Paříž.

Dánsko přistoupilo k schengenské dohodě v březnu roku 2001 spolu s dalšími severskými státy. Schengenský prostor tvoří země EU včetně Česka s výjimkou Kypru, Británie, Irska, Bulharska a Rumunska. Zapojeny jsou rovněž Island, Norsko a Švýcarsko, které členy EU nejsou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek