Nizozemsko vytváří koalici pro zpřísnění imigrace

26.05.2011
čtk

Nizozemský ministr pro přistěhovalectví a azylovou politiku Gerd Leers hledá po Evropě podporu pro přísnější imigrační pravidla. Na setkání s eurokomisařkou pro imigraci Cecilií Malmströmovou navrhl, aby EU zpřísnila pravidla, která imigrantům umožňují přivést si do svých nových zemí své příbuzné.

Malmströmová novinářům řekla, že Brusel chce prezentovat politiku sjednocování rodin v listopadu. Podle eurokomisařky je Nizozemsko zatím jediným unijním státem, který takto otevřeně vyzval ke změně. Nejsem pod tlakem žádného jiného státu, řekla. Dodala ale, že o otázkách imigrace se samozřejmě trvale diskutuje. Podle Leerse má Nizozemí podporu Francie a Německo a další souhlasí s tím, že je nutné o tom jednat.

Leers tvrdí, že nizozemské snahy míří k lepší integraci přistěhovalců. Rovněž ale připustil, že mohou vyústit v nižší příliv imigrantů. V rámci takzvaného sjednocování rodin přijelo loni do Nizozemska 37 procent z téměř 56.000 imigrantů. Zvlášť pak tato země s 16 miliony obyvatel řešila ještě 15.000 žádostí o azyl.

Leers navrhuje reformu současných pravidel. Nově by se podle něj měl zvýšit věkový limit pro manžele na 24 let a přistěhovalec by si mohl přivést jen jednoho partnera každých deset let. Hostitelské země by také mohly odejmout povolení k pobytu nově příchozím, pokud by neplnili integrační podmínky stanovené státy EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek