Finské ID barevně označily cizince, volba hnědé pobuřuje

01.06.2011
Euroskop

Finská imigrační politika se dostala pod palbu kritiky. Tamní úřady vydaly nové občanské průkazy, modré pro domorodé Finy a hnědé pro imigranty. S legitimacemi, které platí od dnešního dne, už navíc nemohou cestovat v rámci EU, jako dříve. Evropští anti-rasističtí aktivisté varují před nárůstem diskriminace.

Zatímco modré karty mohou v rámci EU nahradit pas, s hnědými se cestovat nedá. Ačkoli je podle evropského standardu možné cestovat se všemi občankami, Evropská komise nemůže Finsku domluvit. Není v moci Komise zasahovat do oblasti občanských průkazů, které jsou výlučně v kompetenci členských států, uvedl mluvčí unijní justice Matthew Newman.

Proti-rasistickým aktivistům to připadá absurdní. Vzhledem k šíři barevného spektra je výběr barev zarážející, říká Michael Privot, ředitel nevládní bruselské organizace European Network Against Racism (ENAR). Varuje zejména před růstem diskriminace v běžném životě.

Barevné rozlišení průkazu ukáže odlišnost jeho majitele i v případě, kdy nechce vystupovat jako cizinec, vysvětluje Privot. Občanské průkazy se používají při otevření účtu, nákupu lihovin, nebo při vstupu do nočního klubu. Kontroverzní finská politika vyprovokovala iniciativu ENSR, která volá po zrušení barevného kódování státních příslušností v célé EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek