Brusel chce změnit azylové procedury

01.06.2011
čtk

Evropská komise navrhla změny azylových procedur v zemích Evropské unie. Cílem jejích návrhů je větší ochrana lidí, kteří v unii žádají o mezinárodní ochranu, a také větší solidarita s nimi.

Nyní se úroveň zacházení s uchazeči o azyl a záruk pro ně v EU hodně liší. Šance na získání ochrany jsou radikálně odlišné podle toho, jaká členská země žádost o azyl posuzuje, prohlásila eurokomisařka pro imigrační politiku Cecilia Malmströmová. Konkrétní země nezmínila. To se musí změnit. Potřebujeme účinné a spravedlivé azylové procedury, podotkla komisařka.

Společné standardy v tomto směru ale podle ní musí být v EU jednoduché, jasné a musejí také mít na zřeteli i náklady. Návrhy komise tak mají za cíl zjednodušit či ujasnit pravidla například pro případy, kdy se nějaká členská země potýká s velkým množstvím žádostí, které jsou do značné míry obdobné. Obecně by rovněž neměla procedura, v níž úřady daného státu rozhodují o udělení či odmítnutí azylu v první instanci, trvat déle než šest měsíců.

Nová pravidla počítají i s tím, že členské země mohou proceduru urychlit v případě, že existují zřejmé nejasnosti v žádostech, nebo pokud žadatelé představují hrozbu pro národní bezpečnost či veřejný pořádek.

Změny, s nimiž komise přišla, se týkají také toho, aby žadatelé o azyl měli zajištěn určitý standard života, zejména pak v případech, kdy jde o oběti mučení, děti či další zranitelné osoby. Zjednodušit by se měl i přístup žadatelů o azyl k možnosti najít si v zemi práci.

O všem se ale nyní bude jednat jednak v Evropském parlamentu a pak také mezi členskými státy EU, jejichž souhlas je k prosazení změn nutný.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek