Ministři vnitra EU zvažují rozšíření Schengenu

09.06.2011
čtk

V Lucemburku se dnes scházejí ministři vnitra zemí Evropské unie. Na jednání jsou problematika imigrace ze severní Afriky, změny azylových procedur v EU a rozšiřování Schengenu. Českou republiku zastupuje ministr vnitra Jan Kubice.

Nizozemský ministr pro imigraci Gerd Leers před jednáním naznačil, že jeho vláda se k žádostem Bulharska a Rumunska o vstup do Schengenu vyjádří až příští rok. Odmítavé jsou k rychlému přijetí obou zemí i některé další unijní státy. Je příliš brzy na nějaké rozhodnutí, řekl nizozemský ministr před rokováním v Lucemburku.

K rozšíření schengenského prostoru je třeba jednomyslná podpora členských zemí prostoru. Tu zatím obě balkánské země, které se k EU připojily v roce 2007 jako zatím poslední, nemají. Kromě Nizozemska se proti v současné době staví třeba i Německo s Francií či některé severské země bloku.

Zatímco postoje některých členských států jsou obezřetné či odmítavé, Evropský parlament ve středu dal vstupu Bulharska a Rumunska do Schengenu zelenou. Podle europoslanců obě země splnily nezbytné podmínky.

Kritici možného rozšíření upozorňují hlavně na to, že je nezbytné, aby Bulharsko s Rumunskem pokročily v reformách a také efektivněji kontrolovaly své hranice. Evropská komise by měla v červenci předložit zprávu o tom, jak obě země postupují v boji proti korupci a při realizaci reforem justice. Právě tento materiál chce nizozemská vláda bedlivě analyzovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek