EU umožní obnovení kontrol v Schengenu

25.06.2011
čtk

Summit Evropské unie dal v pátek zelenou rozšíření možností obnovení kontrol na hranicích takzvaného schengenského prostoru. Mělo by se jednat ale jen o výjimečné opatření pro případy, pokud by některý stát bloku nebyl schopen dostát svým povinnostem.

Volný pohyb osob bez hraničních kontrol v rámci Schengenského prostoru považuje EU za jeden z největších úspěchů evropské integrace. Pro naše občany je to jeden z nejhmatatelnějších symbolůevropské integrace, řekl po pátečním jednání český premiér Petr Nečas.

Rozbuškou vlna uprchlíků

V poslední době se ale pravidla Schengenu stala terčem kritiky kvůli přílivu uprchlíků, především ze severní Afriky. Podle kritiků nejsou dostatečně chráněny vnější hranice bloku – zejména v Řecku a požadují proto úpravu fungování schengenské spolupráce.

Evropská komise reagovala v květnu návrhem na rozšíření podmínek, za nichž mohou země schengenského prostoru dočasně obnovit kontroly na svých hranicích.

Unie se nyní bude domlouvat na rozšíření podmínek, a to ve dvou oblastech. Pokud některý stát nebude plnit povinnosti a nebude dostatečně chránit vnější hranici prostoru, pak budou moci být obnoveny kontroly na hranicích mezi ním a dalšími státy Schengenu. Druhým případem by byla situace, kdyby některá země či oblast čelila masivnímu přílivu imigrantů. Ač se debata teprve rozbíhá, všichni zdůrazňují, že by se jednalo o výjimečná řešení.

Rozhodne vláda nebo EU?

Z diskuze teprve vyplyne, zda by se o obnovení kontrol rozhodovalo na národní úrovni, nebo by šlo o širší evropské rozhodnutí. Konkrétní podobu návrhů na podobu a fungování mechanismuby měla Evropská komise předložit do září.

Možnost k obnovení kontrol na hranicích nicméně existuje už nyní, například v případě hrozby pro veřejný pořádek nebo pro vnitřní bezpečnost dané země. Využívají ji například státy pořádající hojně navštěvované sportovní akce, jako jsou třeba světové nebo evropskéfotbalové šampionáty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek