Dánsko v úterý obnoví hraniční kontroly

01.07.2011
čtk

Dánsko od příštího úterý obnoví stálé celní kontroly na svých hranicích s Německem a Švédskem. Parlament severské země dnes dal tomuto vládnímu záměru zelenou, když opozice svými 50 hlasy proti 55 poslancům podporujícím vládu neprosadila návrh na jeho odmítnutí. Kontroly mají být jen namátkové a většiny cestujících se nedotknou, ujišťuje vláda.

Menšinový kabinet premiéra Larse Lökkeho Rasmussena schválil návrh obnovení kontrol na hranicích v květnu na nátlak pravicově populistické Dánské lidové strany (DVP), která vládu toleruje a už deset let v této pozici prosazuje přísnější přistěhovaleckou politiku. Oficiálně vláda plán zdůvodňuje potřebou bojovat proti přeshraniční kriminalitě. Opatření by se mělo týkat i trajektů ze sousedních zemí.

Pouze 30 celníků, žádní policisté

Dánské plány narazily na kritiku Evropské komise, podle níž by mohlo jít o porušeních schengenské dohody o volném pohybu osob. Nesouhlasí ani vlády sousedních států.

Kodaň tvrdí, že nový systém je v souladu se Schengenem. Na hranicích totiž mají být rozmístěni pouze celníci, nikoli policisté. Prováděny by neměly být ani pasové kontroly.

Prostředky pro zavedení kontrol dnes uvolnil finanční výbor dánského parlamentu. Na hranicích Dánska s Německem a Švédskem tak má od příštího týdne sloužit celkem 50 celníků, od příštího roku pak dalších 48. Do roku 2014 mají být vybudovány nové celnice. Kromě toho mají být instalovány skenery státních poznávacích značek automobilů.

Ministr daňových záležitostí Peter Christensen dnes DPA řekl, že jenom na hranicích s Německem zatím bude nasazeno 30 celníků, kteří budou provádět jen namátkové kontroly. Valná většina všech cestujících si toho ani nevšimne, ujistil ministr. Němečtí turisté mířící nyní k dánskému pobřeží Severního moře se podle něj nemusejí obávat kolon ani jiných omezení.

Kritika schengenského systému

Země schengenského prostoru mohou v případě ohrožení vnitřní bezpečnosti či veřejného pořádku zavést na vnitřních hranicích dočasně i pasové kontroly.

Některé země v čele s Francií po zkušenostech s vlnou uprchlíků ze severní Afriky nedávno kritizovaly fungování schengenského prostoru a volají po rozšíření výčtu situací, během nichž může členský stát EU jednostranně zavést kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru. Proti tomu je například i Česká republika.

Schengenský prostor nyní tvoří země EU s výjimkou Kypru, Británie, Irska, Bulharska a Rumunska, kromě nichž jsou zapojeny i Island, Norsko a Švýcarsko. Česko k němu přistoupilo v prosinci 2007.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek