EK: Anti-imigrační opatření Francie a Itálie Schengen neporušila

26.07.2011
Euroskop

Evropská komise včera rozhodla, že Francie a Itálie neporušily evropské právo, když v dubnu zavedly hraniční kontroly imigrantů ze severní Afriky. Itálie tehdy vystavila cestovní povolení, čímž spustila zavedení hraničních kontrol v sousední Francii. Ačkoli se obě země staly terčem kritiky Bruselu, podle včerejšího závěru Komise není jejich jednání v rozporu s legislativou EU.

Během letošních nepokojů arabského jara vystavil Řím 25.000 převážně ekonomickým uprchlíkům dočasná povolení k pobytu. Ta běžencům umožnila volný pohyb v rámci Schengenu. Kvůli nezanedbatelné severoafrické menšině ve Francii zamířila většina z nich právě tam. Paříž tehdy reagovala zastavením vlaků z Itálie a zavedením přeshraničních kontrol.

Vystavením cestovních a pobytových povolenek Itálie neporušila evropské právo, píše se v prohlášení Komise. Dokument dodává, že ani policejní kontroly francouzských úřadů nevybočují z schengenského kodexu. Z formálního hlediska jsou reakce obou zemí v souladu s evropským právem, potvrdila ve včerejším prohlášení komisařka Cecilia Malmströmová.

Jediná přímá kritika dokumentu se týká vystavování dokladů ze strany Itálie. V tomto bodě Komise do budoucna navrhuje komunitární postup. Dosavadní praxi mezivládního rozhodování o Schengenu by tak nahradila Evropská komise, vysvětluje mluvčí Malmströmové, Michel Cercone. Návrh zdokonaleného systému, který vládám umožní mj. obnovení hraničních kontrol, Komise představí letos v září.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek