EK navrhla bezvízový styk pro ruský Kaliningrad

01.08.2011
Euroskop

Obyvatelé Kaliningradu budou možná cestovat do sousedních států unie bez víz. S výjimkou, která by se týkala Polska a Litvy, počítá páteční návrh Evropské komise.

Návrh Komise posílí osobní kontakty i oboustrannou ekonomickou spolupráci bez negativních bezpečnostních důsledků, píše ve svém prohlášení komisařka pro vnitřní věci Cecilia Malmstrom. Podle návrhu bude enkláva o velikosti 15 km² vedena jako hraniční pásmo. Opatření ještě musí schválit členské státy i Evropský parlament.

Pokud návrh projde, vystaví Polsko a Litva cestovní povolení pro 1 milion obyvatel enklávy. Ti budou moci volně přecházet hranice, aniž by museli dále žádat o schengenské vízum. Jak poznamenává EurActiv, povolení však bude platit pouze ve vzdálenosti 30-50 km od ruských hranic

Kaliningrad byl po druhé světové válce anektován Rusy jako původně německé území (Königsberg/ česky Královec) a dobách komunismu fungoval jako uzavřená vojenská zóna. I dnes je kotvištěm ruské baltské flotily a sídlem několika vojenských základen. V reakci na zprávu o plánovaném proti-raketovém systém v Polsku Moskva roku 2008 hrozila, že v oblasti rozmístí rakety.

Omezený bezvízový styk s Ruskem není ze strany EU výjimka; stejná opatření už zavedla v případě Ukrajiny a Moldávie. Podobné řešení slibuje i v případě Běloruska ovšem po podmínkou, že tamní režim propustí politické vězně. Rusko se o podobnou dohodu snaží s Norskem, které sice není členem EU, ale je součástí Schengenu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek