Itálie připravuje zákaz burek a nikábů

03.08.2011
čtk

Itálie vykročila k zákazu nošení burek a nikábů na veřejnosti. Návrh příslušného zákona podle schválil ústavní výbor parlamentu. Itálie by po Francii a Belgii byla třetí zemí v Evropě, která k podobnému kroku přistoupí.

Zmíněný zákon upravuje dosavadní několik desítek let starý právní předpis, který lidem z bezpečnostních důvodů zapovídá nosit na veřejnosti masky a další doplňky skrývající obličej. Pokud zákon parlament schválí, bude ženám, které ho poruší, hrozit pokuty ve výši 100 až 300 eur. Ten, kdo ženu přinutí zakrývat si obličej, bude čelit finančnímu trestu 30.000 eur a až dvanáctiměsíčnímu vězení.

Od letošního dubna si nesmí ženy na veřejnosti zakrývat obličej ve Francii a od konce července také v Belgii. Kromě těchto dvou zemí obdobná opatření platí lokálně i jinde v Evropě, včetně Itálie, Británie, Lucemburska či Španělska. Celostátní zákaz zvažuje také Nizozemsko.

Itálie je převážně katolickou zemí, kde žije malá muslimská menšina. Odhaduje se, že si zde obličej zakrývá asi 3000 žen. Místní muslimská obec o chystaném zákonu tvrdí, že je nespravedlivý a že porušuje osobní svobodu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek