Britští poslanci chtějí Turecko v Europolu

03.08.2011
Euroskop

Zahraniční výbor britské poslanecké sněmovny ve své poslední zprávě navrhl, aby se Turecko stalo součástí Europolu. Nezávisle na dalším vývoji otázky členství v unii také vyzval k liberalizaci vízové politiky mezi Bruselem a Ankarou. Londýn patří v Evropě k největším zastáncům tureckého členství v EU.

Za Turecko se v pondělí postavil ředitel Europolu, Brit Rob Wainwright, i šéf Národní agentury proti organizovaným zločinům, Steve Coats. Protože Turecko není členem Europolu, je jakákoli spolupráce s evropskými orgány v trestních řízení komplikovaná, napsal Wainwright v dopise parlamentnímu shromáždění.

Europol jako cesta do EU

Studie Europolu potvrdila, že turecké zločinecké organizace představují pro evropskou bezpečnost stále větší hrozbu. Angažují se v pašování afghánského heroinu, latinsko-amerického kokainu, ale i v obchodování s lidmi a v převaděčství. Ačkoli má Turecko s Europolem základní dohodu o spolupráci, její současná forma neumožňuje sdílení dat, jako například informace o podezřelých a obětech, poznamenává EU Observer.

Za Ankaru se postavil také zahraniční výbor House of Commons. Důrazně žádáme, aby bylo Turecku umožněno plné členství v Europolu i v Evropském monitorovacím centru pro drogy a závislost, bez ohledu na rozsah jeho případné integrace v EU, uvedl výbor.

Liberalizace víz by pomohla Řecku

Kromě tureckého členství v Europolu se britští poslanci přiklonili také k částečné liberalizaci vízového režimu. Uvolnění víz má zmírnit imigrační zátěž na řecko-tureckém pomezí. Jak píše EU Observer, 12,5 km dlouhou hranici se každý den pokusí překročit 350 nelegálních imigrantů, nejčastěji ze Střední Asie, Pákistánu a Afghánistánu.

Cílem tureckých imigrántů je Velká Británie, Švédsko, či Německo, ale většina z nich stejně skončí v řeckých zajateckých táborech. Protože mezi Bruselem a Ankarou neexistuje dohoda o výměně imigrantů, nakonec jsou stejně propuštěni. Podpis výměnné dohody si Turecko podmínilo plánem bezvízového styku. Podle odhadu britské sněmovny by po přístupu Ankary hypoteticky v roce 2020 odešlo do EU 4,5 milionů Turků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek