Belgie ví, jak přilákat „mozky“ ze třetích zemí

09.09.2011
Euroskop

Belgie má šanci získat nejvíce kvalifikovaných pracovníků ze zemí mimo EU. Podle studie společnosti Deloitte má v rámci Unie nejefektivnější právní postupy, usnadňující přístup na pracovní trh. Výzkum naopak odsoudil společný projekt „modrých karet“, které jsou prý příliš přísné.

Podle studie zvolila Belgie efektivní imigrační postupy, které urychlí vystavení pracovních povolení vysoce kvalifikovaným lidem mimo EU. Může tak snáze překlenout sektorové mezery na pracovním trhu. Belgie vytvořila Oddělení ekonomické migrace teprve před pár lety, ale už přináší ovoce, říká Matthias Lommers ze společnosti Deloitte. Oddělení si chválí zejména tamní mezinárodní společnosti, kterým ulehčuje administrativní zátěž, stejně jako kvalifikovaným imigrantům a investorům. Podle studie vydává Belgie pracovní povolení ve lhůtě tří týdnů. Stejný proces přitom v Itálii či ve Španělsku trvá až šest měsíců.

Přísné modré karty

Evropská unie už před dvěma lety schválila pracovní povolení formou modrých karet pro vysoce kvalifikované pracovníky ze třetích zemí. Výsledky této iniciativy však ještě nejsou viditelné, neexistuje totiž celoplošná unijní imigrační politika. Nedostatek kvalifikované pracovní síly v oblasti vědy, technologie, inženýrství a matematiky bude jednou z hlavních překážek hospodářského růstu, varuje organizace zaměstnavatelů BusinessEurope, podle které je modrá karta krok správným směrem, ale za příliš přísných podmínek. Přitažlivost Evropy pro kvalifikované imigranty by neměla být přeceňována; ze třetích zemí pocházejí v Evropě pouze 3% vědců, zatímco v Americe je to 16%.

Evropa mozky neláká

Zadlužení eurozóny donutilo řadu zemí k protekcionistickým opatřením, která postihla pracovníky ze třetích zemí. V kombinaci s demografickými ukazateli to však znamená méně kvalifikovaných pracovních sil. Agenda Nové dovednosti a pracovní místa, kterou vytvořila Evropská komise v roce 2010 například odhaduje, že do roku 2020 bude ve zdravotnictví chybět až milion kvalifikovaných pracovníků a stejné množství pomocného personálu. Zaměstnavatelské organizace tvrdí, že samo zjednodušení žádostí kvalifikované pracovníky nepřiláká. Chybí tu atraktivní vzdělávacích příležitostí, kulturní otevřenost i dlouhodobé vyhlídky ty nejtalentovanější, míní BusinessEurope.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek