Startuje antiteroristická skupina EU

12.09.2011
Euroskop

Evropská komise odstartovala novou iniciativu, která má členským státům pomoci v prevenci radikalismu a náboru teroristických skupin. Europoslanci se dnes paralelně zabývají otázkou, zda současná antiteroristická legislativa zbytečně neomezuje lidská práva.

Cílem nového orgánu je sdílet znalosti a informace v boji s radikalizací. Síť složená s odborníků – akademiků, vládních úředníků, sociálních pracovníků a náboženských vůdců – z EU a Norska poprvé zasedla v pátek, kdy ve Spojených státech začaly vzpomínkové akce k výročí teroristických útoků z 11. září 2001. Podle portálu European Voice dostal čtyřletý projekt financovaný Evropskou komisí rozpočet 20 milionů eur.

Podle Hermana Van Rompuye a Josého Manuela Barrosa bude jedním z pilířů sítě úzká euro-atlantská spolupráce. Spolu se Spojenými státy se snažíme bránit podmínkám, které přispívají k rozvoji terorismu a k šíření falešných představ, které ho provázejí, uvedli představitelé Evropské rady a Komise ve společném prohlášení.

Díky bezpečnostním opatřením po 11. září je svět podle řady odborníků bezpečnější. Útoky v podobném rozsahu už nejsou možné, myslí si Gillese de Krchove, který od roku 2007 působí jako evropský protiteroristický koordinátor. S tím souhlasí i Anders Fogh Rasmussen. Protiteroristické akce a invaze do Afghánistánu výrazně degradovaly postavení mezinárodních teroristických sítí, uvedl generální tajemník NATO.

Stále častěji se však objevují názory, že bezpečnostní opatření fungují na úkor nižší osobní svobody. Europoslanci vyjádřili obavy, že řada anititeroristické legislativy omezuje soukromí a snižuje ochranu osobních údajů. Tématem se bude zabývat i dnešní rozprava v Evropském parlamentu, kterou iniciovala holandská zástupkyně Sophie in’t Veld. Ta EU vyzývá k důkladnému zhodnocení protiteroristické politiky, aby se zjistilo, zda je ve stávajícím rozsahu stále potřebná a zbytečně neomezuje lidská práva.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek