Členské státy protestují proti plánu reformovat Schengen

14.09.2011
čtk

Německo, Francie a Španělsko se v úterním společném prohlášení v Berlíně vyslovily proti snahám Bruselu provést úpravy schengenského systému. Po takových změnách by totiž jednotlivé členské státy schengenského prostoru přišly o právo samostatně rozhodovat o dočasném znovuzavádění hraničních kontrol. Podle agentury DPA se rýsuje prudký střet mezi Bruselem a vládami jednotlivých zemí.

Společné prohlášení proti zamýšleným změnám Schengenu vydali ministři vnitra Německa, Francie a Španělska Hans-Peter Friedrich, Claude Guéant a Antonio Camacho. Podle našeho společného názoru má respektování klíčové oblasti národní suverenity pro členské státy velký význam, uvedli v textu ministři.

Zdůraznili, že pouze jednotlivé členské státy mohou na základě hodnocení národní bezpečnostní situace rozhodovat o dočasných hraničních kontrolách. Ony prý nesou odpovědnost za ochranu své vnitřní bezpečnosti.

Bude EU moci rozhodovat o uzavírání hranic?

Brusel chce naopak zamezit opakování situace, kdy si chtějí jednotlivé státy ochranu hranic řešit po svém, jak to v poslední době ukázaly Francie a Dánsko.

Podle návrhu Evropské komise má v budoucnu znovuzavádění kontrol na hranicích členských zemí EU podléhat většinovému souhlasu států. Komise chce své plány oficiálně představit v pátek. Návrhy však mohou vstoupit v platnost jen v případě, že je podpoří členské země a Evropský parlament.

Dočasné zavádění hraničních kontrol je nyní v schengenské zóně přípustné ve výjimečných případech, například při teroristické hrozbě nebo během pořádání velkých politických a sportovních akcí. Podle návrhu EK má mezi tyto případy v budoucnu patřit i masový nával migrantů na hranicích.

Schengenský prostor tvoří země EU s výjimkou Kypru, Británie, Irska, Bulharska a Rumunska. Naopak mimo EU jsou do něj zapojeny Island, Norsko a Švýcarsko. Česko k systému přistoupilo v prosinci 2007.

Francie a Itálie už na jaře naznačovaly přání obnovit hraniční kontroly uvnitř schengenské zóny a Paříž dokonce zvažovala možnost pozastavit schengenské dohody o volném pohybu osob. Chtěla tak čelit přílivu přistěhovalců z Tuniska a Libye přes Itálii. Francie 17. dubna vyhrotila spor tím, že zablokovala na několik hodin své hranice pro železniční spoje z Itálie. Na hranicích tak uvízl vlak s tuniskými imigranty.

Dánsko zase nedávno na svých hranicích obnovilo celní kontroly, a to údajně natrvalo. Změna se má projevit v provádění namátkových kontrol zaměřených proti údajně rostoucímu počtu případů nelegálního pašování zboží.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek