Bulharsko a Rumunsko do Schengenu nevstoupí

22.09.2011
čtk

Bulharsko s Rumunskem zatím do schengenského prostoru volného cestování bez hraničních kontrol nevstoupí. Na zasedání ministrů vnitra zemí Evropské unie se jim nepodařilo získat potřebnou jednomyslnou podporu. ČR byla pro jejich vstup. Důvody Nizozemců a Finů, kteří se jako jediní postavili proti, jsou podle českého ministra vnitra Jana Kubiceho ale jen zástupné.

Obě nejmladší členské země EU splnily technické podmínky nutné pro vstup do tohoto prostoru, jako je třeba zabezpečení hranic a podobně. Některé státy jim ale vytýkají nedostatečný boj proti organizovanému zločinu a korupci a kvůli tomu se už delší dobu stavějí proti tomu, aby Bulharsko a Rumunsko řady bloku rozšířily.

K největším kritikům patří Nizozemsko, jehož ministr pro přistěhovalectví Gerd Leers už při příjezdu na jednání řekl, že jeho země v této chvíli není zastáncem rozšíření. Naše pozice je jasná. Nejsme v tuto chvíli pro rozšíření, řekl Leers. Přitom k rozšíření Schengenu je třeba jednomyslného souhlasu všech jeho členů. Kromě Nizozemců se dnes postavili proti i Finové.

Na Radě byly na stole i kompromisní možnosti, jak situaci vyřešit. Ty počítaly s tím, že by se schengenský prostor o Bulharsko s Rumunskem rozšířil postupně ve dvou fázích. Nejprve by padly kontroly na letištích a námořních hranicích, přičemž se v této souvislosti hovoří o letošním podzimu. Na pozemních hranicích by se tak stalo až později, zřejmě někdy během léta příštího roku. Avšak ani to pro Nizozemsko a Finsko nebylo přijatelné.

Schengenský prostor funguje tak, že když do něj lidé vstoupí, tak už by až na výjimky neměli při cestách do jiných zemí bloku procházet klasickými hraničními kontrolami. V prostoru žije přes 400 milionů obyvatel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek