EU hrozí obnovením víz pro Bosnu a Hercegovinu

26.09.2011
Euroskop

Evropská unie zvažuje obnovení vízové povinnosti pro Bosnu a Hercegovinu. Ačkoli Komise víza zrušila teprve v listopadu 2010, vysoký počet žadatelů o azyl ji přiměl, aby jejich zavedení znovu zvážila.

Možnost znovuzavedení víz, která se poprvé objevila v bosenském tisku, už potvrdil i mluvčí komisařky pro vnitřní věci Cecilie Malmströmové. Důvodem je zvýšený počet bosenských žadatelů o azyl, který vedle Německa a Belgie už zaznamenaly také Švédsko a Lucembursko, vysvětlil Michel Cercone.

Pro státy západního Balkánu bude případné obnovení vízové povinnosti velkým zklamáním. Její nedávné zrušení totiž patří mezi jeden z jejich největších úspěchů na cestě k evropské integraci. Chce-li Sarajevo znovuzavedení víz zabránit, musí nyní podle Cerconeho zareagovat na obavy členských států a dostat situaci pod kontrolu.

Zvýšený počet žadatelů o azyl se týká celého balkánského regionu. Vedle Bosny a Hercegoviny oslovila Malmströmová minulý týden také ministry vnitra Srbska, Albánie, Černé Hory a Makedonie. Požádala je o informace o zavedení praktických opatření, jak hodlají na zvýšený počet azylantů reagovat.

Podle serveru EurActiv se otázkou znovuzavedení víz a jeho prevence bude zabývat i Fórum pro spravedlnost a vnitřní věci, na kterém se 3-4. října setkají ministři vnitra EU se svými balkánskými protějšky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek