Východní partnerství bez Běloruska a bez víz?

04.10.2011
Euroskop

Varšavský summit Východního partnerství (VP) se postaral o diplomatický skandál, píše server EurAktiv.com. Po té, co Bělorusko z projektu odstoupilo, odmítla skupina států podepsat deklaraci EU, která odsuzuje tamní porušování lidských práv. Jsou mezi nimi Ukrajina, Moldávie, Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán.

Prohlášení k situaci v Bělorusku, které podepsalo všech 27 členských států, odsuzuje nesvobodu médií a žádá okamžité propuštění všech politických vězňů. Podnětem bylo odstoupení Běloruska z projektu VP, zaměřeného na posílení vztahů mezi státy východní Evropy a EU. Vůdce běloruské opozice, Anatolij Lebedko, který se na summitu sešel s předsedou Evropské rady Hermannem Van Rompuyem a polským prezidentem Donaldem Tuskem, byl po návratu do Minsku zatčen.

Fiasko polské diplomacie

Podle Polského Rozhlasu obvinila opoziční strana Právo a Spravedlnost (PaS) bývalého premiéra Jaroslawa Kaczynského polskou vládu, že summit špatně připravila. Fakt, že pět východoevropských zemí odmítlo deklaraci podepsat, je fiasko polské diplomacie, řekl Kaczynski. Ten podle serveru Gazeta.pl potřebuje týden před parlamentními volbami dotáhnout 3% náskok vládnoucí Občanské platformy premiéra Tuska.

Projekt VP však nenapadá pouze opozice. Protože partnerství nenabízí spolupráci v delším časovém horizontu, postrádá podle kritiků dopad na hlubší transformaci východoevropských společností. S tím však nesouhlasí Van Rompuy. Nyní například chystáme rozšíření bezvízového režimu do Ukrajiny a Moldávie, podobně jako nedávno do zemí západního Balkánu, uvedl stálý předseda Evropské rady a dodal, že liberalizace víz se v dohledné době dočká i Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán.

Více peněz pro partnerství

Podle předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa mohou partnerské země VP do budoucna očekávat také větší finanční prostředky: Komise navrhla fondy pro další rozvoj projektu partnerství, potvrdil Barroso plánované zvýšení financování, které v současnosti představuje téměř € 2 miliardy EUR. O ty by mohlo Bělorusko po odchodu z VP přijít, stejně jako o uvolnění vízového režimu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek