Nizozemsko chce dát na hranice kamery, EK žádá vysvětlení

25.11.2011
čtk

Evropská komise požaduje po Nizozemsku vysvětlení jeho záměru umístit na hraniční přechody kamery, které by sledovaly řidiče vstupující do země. Podle komisařky pro vnitřní záležitosti Cecilie Malmströmové panují v Bruselu pochybnosti o tom, že plán nizozemské vlády je v souladu s schengenskou dohodou o volném přeshraničním pohybu.

Podle agentury DPA plánuje Nizozemsko od 1. ledna 2012 zavést na 15 hraničních přechodech s Německem a s Belgií kamery pro nepřetržité dohlížení nad překračováním hranice. Podle nizozemské policie by kamery nezaznamenávaly obličeje řidičů, ale pouze vozidla. Cílem je prý zamezit obchodu s lidmi a nelegálnímu přistěhovalectví.

Letos už vyvolaly v Evropské unii pobouření plány dánské vlády na zpřísnění kontrol na hranicích s Německem a se Švédskem. Zpřísněná opatření zavedl v květnu menšinový kabinet bývalého premiéra Larse Lökkeho Rasmussena na nátlak populistické Dánské lidové strany. V říjnu však kontroly zrušila nová vláda premiérky Helle Thorningové-Schmidtové.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek