Ministři vnitra projednají vstup Rumunů a Bulharů do „Schengenu“

13.12.2011
čtk

Ministři vnitra členských zemí Evropské unie budou dnes v Bruselu jednat o fungování Schengenského prostoru volného pohybu, mimo jiné i o možnosti dočasného obnovení hraničních kontrol ve výjimečných situacích.

Ministři se také budou zabývat možným rozšířením prostoru volného pohybu. O vstup do Schengenu nyní usilují Bulharsko a Rumunsko. Ačkoli podle Bruselu už splnily všechny stanovené podmínky, k rozšíření prostoru je třeba souhlas celého bloku. Ten komplikuje postoj Nizozemska, které je z politických důvodů proti a ustoupit zatím nehodlá, takže žádné převratné rozhodnutí v této věci nelze očekávat.

Kdokoli v současnosti vstoupí do Schengenu, může do dalších zemí bloku cestovat bez dalších hraničních kontrol. Prostor volného pohybu dnes tvoří 25 zemí: vedle 22 členských států Unie (všechny země kromě Irska, Británie, Kypru, Rumunska a Bulharska) také Švýcarsko, Norsko a Island. Kromě schengenského prostoru budou ministři diskutovat i o výměně dat o cestujících mezi EU a Spojenými státy, o azylové politice, či o problematice migrace. Českou republiku bude na jednání zastupovat ministr vnitra Jan Kubice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek