26. zemí Schengenu je Lichtenštejnsko, Rumuni a Bulhaři čekají

19.12.2011
čtk

Lichtenštejnsko se dnes stává šestadvacátou členskou zemí prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol. Podmínky vstupu splnily i Rumunsko a Bulharsko, které ale kvůli odporu Nizozemska i nadále zůstávají za hranicemi „Schengenu“.

Přijetí malinkatého alpského státu s několika desítkami tisíc obyvatel nebudilo přílišné emoce a ministři vnitra EU jej bez problémů schválili minulý týden. Vášně naopak provázejí vstupní jednání dvou nejmladších zemí EU, Bulharska a Rumunska.

Ačkoli oba státy už splnily všechny technické podmínky spjaté s fungováním schengenského prostoru, jejich přijetí komplikuje Nizozemsko, které se postavilo proti. K rozšíření prostoru je však zapotřebí jednomyslnost, takže kvůli odporu Amsterodamu mají zatím obě balkánské země smůlu. O jejich případném přistoupení se bude dále jednat zřejmě v únoru příštího roku.

Nizozemský postoj je do značné míry podmíněný vnitropolitickou situací – kabinet liberálů a křesťanských demokratů vládne jen díky podpoře krajní pravice, která prosazuje protiimigrační politiku. Nizozemci podmiňují svůj souhlas se vstupem bojem s korupcí a organizovaným zločinem. V únoru by Evropská komise měla předložit další zprávu, jak si oba státy v tomto směru vedou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek