Belgičtí extremisté spouštějí „udavačský“ web proti imigrantům

11.04.2012
čtk

Belgická ultrapravicová strana Vlaams Belang spustila webovou stránku, na níž mohou lidé udávat činy „páchané“ v souvislosti s přítomností nelegálních přistěhovalců. Může jít například o práci na černo nebo nějaké formy zneužívání sociálního systému. Píše o tom dnes na svém webu list Le Soir. Deník zároveň otiskuje názor místního Centra rovných šancí, které to přirovnalo k praktikám nacistů.

Web připomíná jinou kontroverzní internetovou stránku, za níž stojí nizozemská krajně pravicové Strana pro svobodu (PVV). Ta nabádá občany, aby si stěžovali na údajně špatné chování lidí z východních zemí sedmadvacítky, což odsoudila řada zemí včetně Česka či Evropský parlament.

Filip Dewinter z Vlaams Belang iniciativu své extremistické strany ale obhajuje. Pro potřebu její existence podle něj mluví to, že ve velkých belgických městech žijí desítky tisíc nelegálních přistěhovalců. Skutky, na které lidi prostřednictvím webu upozorní, by měly být předávány dále policii.

Šéf Centra rovných šancí Jozef De Witte, což je sdružení zabývající se lidskými právy, k tomu ale prohlásil, že Dewinter si je dobře vědom toho, že jde o protiprávní akt. Chce šokovat a provokovat, řekl podle Le Soir.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek