AI: Na cestě do Evropy loni utonulo 1500 imigrantů

13.06.2012
čtk

Evropské vlády se starají víc o zabezpečení svých hranic než o záchranu lidských životů a prováděním kontrol podél svých území často vystavují běžence nebezpečí. V dnes zveřejněné zprávě to podle agentury AP uvedla mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Tvrdí v ní, že loni ve Středozemním moři na cestě k evropským břehům utonulo 1500 lidí včetně žen a dětí. V některých případech prý bylo možné ztrátám na životech zabránit, kdyby byly záchranné operace zahájeny rychleji.

Amnesty International ve zprávě dále vyjadřuje znepokojení nad metodou nazývanou externalizace, při níž úřady neřeší žádosti o azyl na evropské půdě.

Evropské země se prý v posledních deseti letech stále víc snažily zabránit tomu, aby k jejich břehům připlouvali lidé z Afriky, a začaly zavádět řadu opatření týkající se hraničních kontrol na územích jiných zemí nebo na otevřeném moři. AI přitom upozornila na několik případů, kdy Itálie loni přiměla běžence z Libye vrátit se do této severoafrické země, kde byli zadrženi a týráni.

Pro Evropskou unii posilování evropských hranic jasně předčí záchranu životů, řekl podle agentrury AP šéf zastoupení AI pro unijní instituce Nicolas Beger. Ve snaze zastavit nelegální migraci evropské země posílily opatření týkající se hraniční kontroly za hranice Evropy bez ohledu na lidské ztráty, podotkl. Mimo zraky veřejnosti pak prý tato opatření uvádí migranty v nebezpečí, že se stanou obětí závažného zneužívání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek