Amnesty International kritizuje EU kvůli imigrantům

13.06.2012
Euroskop

Nevládní organizace Amnesty International (AI) zveřejnila zprávu, ve které se zabývá problematikou imigrace. Dokument odsuzuje postup států, které podle AI dbají víc na zabezpečování vlastních hranic než na záchranu lidských životů. Organizace zároveň upozornila na dohodu, kterou o utečencích podepsaly Itálie a Libye. Smlouva má být údajně v neprospěch uprchlíků.

Zpráva tvrdí, že jen za loňský rok zemřelo při cestě ke břehům Středozemního moře 1500 lidí, a to včetně žen a dětí. Evropské země se podle dokumentu pokoušely omezit příliv imigrantů z Afriky zavedením kontrol, a to i na volném moři. Takovou praxi AI odsuzuje.

Pro Evropskou unii posilování evropských hranic jasně předčí záchranu životů, pustil se ostře do sedmadvacítky Nicolas Beger z Amnesty International.

Organizace informovala také o dohodě mezi Lybií a Itálií, která se tématu týká. Právě Itálie je častým terčem kritiky. Naposledy se tak stalo minulý rok, kdy italská policie při útěku z Libye zadržela běžence, které následně vrátila zpět. Ve své zemi byli zadrženi a podrobeni týrání.

Proti italskému postupu se ohradil Evropský soud pro lidská práva. AI tvrdí, že současná dohoda, kterou Libye a Itálie podepsaly v únoru, však rovněž porušuje povinnosti, kterými je jihoevropská země vázána podle Evropské úmluvy o lidských právech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek