Řecko posiluje hranice před případným přílivem migrantů ze Sýrie

02.08.2012
čtk

Řecko ztrojnásobí počet pohraničníků na hranicích s Tureckem na severovýchodě země, aby mohlo čelit případnému přílivu imigrantů ze Sýrie. Hranici v oblasti hraniční řeky Evros bude střežit místo dosavadních 600 nadále 1800 vojáků.

Řecko je už více než desetiletí zemí, kudy procházejí často migranti z Asie a Afriky směřující do západní Evropy. Minulý týden bylo Řecko jednou z posledních evropských zemí, které uzavřely svoje ambasády v Damašku kvůli zhoršení konfliktu v Sýrii.

Řecká policie navrhla v úterý přesunout na hranice 1500 policistů, kteří doposud doprovázeli šéfy politických stran, ministry, poslance nebo starosty na místa se zvýšenou kriminalitou, jež kvůli krizi v poslední době vzrůstá.

Policejní eskorta bude povinná jen pro prezidenta, premiéra a soudce nejvyššího soudu, řekl mluvčí policie. Zdůraznil, že policie nebude napříště střežit budovu parlamentu uvnitř, ale jen venku. Parlament, stojící v centru Atén, se stal v posledních letech častým terčem demonstrantů protestujícím proti úsporným opatřením vlády.

Všechny tyto změny musí ale nejprve schválit předseda parlamentu a prezident zvláštním dekretem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek