Paříž chce schůzku Rady k otázce Romů

25.08.2012
čtk

Francie v příštích dnech požádá členské země Evropské unie o uspořádání schůzky Rady EU, na které by zainteresovaní ministři řešili na celoevropské úrovni otázku Romů. Oznámil to francouzský premiér Jean-Marc Ayrault.

Francouzská vláda po zvláštním jednání k této otázce ve středu oznámila, že zmírňuje omezení pro práci Romů ze zemí EU, jejímž obyvatelům Paříž jako další země zatím zcela neuvolnila vstup na svůj pracovní trh, tedy Bulharska a Rumunska.

K zapojení zhruba 15.000 až 20.000 zahraničních Romů do francouzské společnosti má mimo jiné pomoci zrušení zvláštní daně, kterou za takové osoby dosud musel platit zaměstnavatel, a výrazné rozšíření profesí, ke kterým budou mít nově přístup. Také se pracujícím Romům pomůže s bydlením, upřesnila vláda. Usoudila, že by se otázka měla řešit na evropské úrovni.

Evropská komise ocenila konstruktivní přístup Francie při hledání vhodných řešení i její vůli spolupracovat v otázce Romů s ostatními členy EU, uvedl ve středu v prohlášení mluvčí komise Olivier Bailly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek