Francie a Rumunsko podepsaly dohodu o repatiraci Romů

13.09.2012
čtk

Bukurešť a Paříž se zavázaly k užší spolupráci při repatriaci rumunských Romů žijících nelegálně ve Francii. Stvrdily to podpisem rámcové dohody, která přispěje k integraci 80 romských rodin vyhoštěných z Francie.

Dokument podepsal ve středu francouzský ministr vnitra Manuel Valls a ministr pro evropské záležitosti Bernard Cazeneuve během rozhovorů s rumunskými činiteli v Bukurešti. Chceme ujistit, že naše společné úsilí by mělo být soustředěno na řešení, kdy se Romové usadí ve své domovské zemi, Rumunsku, řekl Valls po jednání s rumunským premiérem Victorem Pontou.

Rumunsko potřebuje pomoc EU

Rumunský předák ujistil, že jeho země přijímá odpovědnost za integraci romské komunity, ale dodal, že jeho vláda potřebuje podporu od Evropské unie a Francie. Budoucnost romských komunit musí být v Evropě, ale hlavně v Rumunsku, dodal.

Bukurešť a Paříž ocenily spolupráci policie obou zemí v boji proti síti obchodníků s bílým masem. Prezident Traian Basescu i Ponta slíbili, že budou nadále vysílat rumunské policisty, aby pomáhali svým francouzským kolegům v terénu.

Návštěva francouzských ministrů v Bukurešti se uskutečnila v době, kdy Paříž čelí kritikám ze strany OSN i nevládních organizací na ochranu Romů za svoji politiku násilné likvidace nelegálních tábořišť Romů, které zahájil pravicový prezident Nicolas Sarkozy a pokračuje v ní nová socialistická vláda.

Program ´dobrovolné´ repatriace je diskriminační, prohlásily nevládní organizace a odsuzují pokrytectví francouzských úřadů. Romové přicházejí hlavně z Rumunska a Bulharska, členských zemí EU, v nichž jsou podle skupin hájících lidská práva diskriminováni.

300 eur za odjezd

Ve Francii žije odhadem 15.000 až 20.000 zahraničních Romů většinou v nuzných táborech na okraji velkých měst. Francouzské úřady tvrdí, že nemají nutné povolení k pobytu. Valls hájil policejní zásahy také tím, že tábory jsou hygienickým rizikem. Řada vypovězených rumunských Romů se přitom vrátila do Francie poté, co dostala od francouzských úřadů 300 eur jako podporu při odjezdu ze země.

V Rumunsku se k romské národnosti hlásí 620.000 osob, ale podle neoficiálních odhadů jich jsou dva miliony. Rumunská vláda musí přijmout svoji odpovědnost za zlepšení situace Romů, to se nedá dělat z Paříže, prohlásil předseda Občanského demokratického sdružení Romů Marian Daragiu. Odsoudil absenci politické vůle pomoci této komunitě vyjít z chudoby. Pomoc se podle něho zužuje jen na sociální dávky. Romská otázka kalí už několik let vztahy mezi Rumunskem a Francií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek