Británie chce odstoupit od řady oblastí policejní spolupráce EU

16.10.2012
čtk

Británie hodlá odstoupit od řady společných politik Evropské unie v oblasti justice a policejní spolupráce, jako je například evropský zatykač. Oznámila to v pondělí v parlamentu ministryně vnitra Theresa Mayová.

Podle britských médií tento krok vychází vstříc vlivnému a sílícímu protievropskému křídlu v Konzervativní straně premiéra Davida Camerona. Vyvolává naopak ostrý spor s proevropskými liberálními demokraty, kteří jsou s konzervativci ve vládní koalici.

Podle výjimky, kterou sjednal při přípravě lisabonské smlouvy v roce 2007 bývalý premiér Tony Blair, může Británie odstoupit od 133 evropských politik v oblasti justice a policejní spolupráce přijatých před lisabonskou smlouvou. Musí to však udělat do června 2014.

Mayová včera oznámila, že vláda chce předložit parlamentu ke schválení odstoupení ode všech těchto 133 opatření, včetně například evropského zatykače a sdílení databází o zločincích. Poté Londýn požádá unii o opětovné připojení v těch oblastech, které si vybere.

Nicméně zatím se toryové v tomto směru nedohodli s koaličními liberálními demokraty, kteří jsou nejvíce proevropskou britskou stranou. Liberální demokraté už uvedli, že bez jasné dohody na hromadný opt-out nepřistoupí.

Spor o zatykač

Liberální demokraté chtějí, aby Británie byla nadále součástí spolupráce, jako je evropský zatykač. Stal se zásadním nástrojem boje s organizovaným zločinem v Evropě, řekl liberálnědemokratický poslanec Julian Huppert. Přes 700 zločinců obviněných z loupeží, z vražd, ze znásilnění, ze zneužívání dětí a z dalších zločinů bylo převezeno do Británie, aby zde čelili spravedlnosti, připomněl.

Evropský zatykač umožnil i rychlé vydání z Itálie jednoho z účastníků spiknutí vedoucího k teroristickým útokům v červenci 2005 v Londýně. V létě napsali bývalý šéf kontrarozvědky MI5 Stephen Lander a bývalý velitel Scotland Yardu Ian Blair premiéru Cameronovi, že odmítnutím evropského zatykače by byla Británie zcela sama proti sobě.

List The Guardian napsal, že by opětovné vyjednávání přístupu k vybraným oblastem spolupráce mohlo být pro Británii nákladné finančně i politicky. Vzhledem k tomu, že by k tomu byl třeba konsenzus ostatních zemí, některé členské státy by mohly žádat na Británii ústupky, například Rumunsko nebo Bulharsko by mohlo chtít volný přístup svých občanů do Británie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek