Řecko prý dokončilo stavbu plotu proti ilegálním imigrantům

18.12.2012
čtk

Řecko dokončilo stavbu plotu na hranici s Tureckem, který má zastavit příliv nelegálních přistěhovalců do země. Na internetu to v pondělí uvedl list Kathimerini. Stavba 10,5 metru dlouhého a čtyři metry vysokého plotu z ostnatého drátu trvala téměř rok a stála více než tři miliony eur (75,7 milionu korun), uvedl deník.

Plot se nachází u města Orestiada v úseku, kde řeka Evros netvoří přirozenou hranici a zatáčí do hloubi tureckého území.

Řecko představuje pro tisíce ilegálních přistěhovalců z Afriky a z Afghánistánu vstupní bránu do dalších zemí EU. Loni bylo podle řeckého deníku při pokusu překročit hranici zadrženo asi 100.000 nelegálních běženců.

Pohraniční stráž podle deníku sdělila, že kvůli stavbě plotu počet nelegálních migrantů snažící se dostat do země přes pozemní hranici klesl o 95 procent. Podle deníku ho ale doprovází příliv nelegálních migrantů na ostrovy v Egejském moři. Od začátku roku do konce července na nich úřady zadržely 102 imigrantů bez řádných dokladů. V následujících třech měsících to však byl prý více než desetinásobek.

Atény si již vlastní silou nedokázaly v minulých letech s proudem uprchlíků poradit, a požádaly proto o pomoc Evropskou unii. Hranice tak Řekům pomáhají hlídat policisté z Agentury Evropské unie pro správu vnějších hranic (Frontex).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek