EU zřídí centrum pro boj s kyberkriminalitou

09.01.2013
čtk

Evropská unie chce posílit boj proti nezákonnému zneužívání počítačové techniky. V pátek tak začne v Haagu působit Evropské centrum pro boj proti kybernetické kriminalitě. Jeho cílem bude chránit proti této formě zločinné činnosti evropské firmy a občany.

Centrum pro boj proti kybernetické kriminalitě velmi napomůže evropskému boji proti tomuto druhu zločinnosti a přispěje k tomu, abychom měli svobodný, otevřený a bezpečný internet, prohlásila k zahájení činnosti centra eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová.

Pachatelé tohoto typu trestné činnosti jsou velmi chytří a rychle si osvojují nové technologie, aby je zneužili k nezákonné činnosti, dodala. Středisko bude sídlit v Haagu v rámci Evropského policejního úřadu (Europol). Šéf vznikajícího střediska Troels Oerting zdůraznil, že je třeba vzít v úvahu, že počítačovou kriminalitu neomezují žádné hranice a pachatele je těžké vypátrat.

Centrum by tak mělo pomoci shromažďovat údaje z různých zemí, analyzovat je a podporovat vyšetřování v jednotlivých zemích. Poskytovat by také mělo odborné poradenství během soudních řízení. Zaměří se i na nezákonnou činnost páchanou skupinami organizovaného zločinu prostřednictvím internetu, zejména na útoky na elektronické bankovnictví, i další finanční aktivity prováděné na internetu. Zapojit by se mělo i do výzkumu a vývoje nových nástrojů, které je možné v boji s touto kriminalitou používat.

Komise dnes také podotkla, že na světě každý den se stane obětí nějakého druhu kybernetické kriminality zhruba milion lidí. Odhady pak hovoří o tom, že oběti kvůli této činnosti přijdou ročně na světě o 290 miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek