Europol odhalil 380 zmanipulovaných fotbalových zápasů

05.02.2013
čtk

Evropská policejní agentura Europol odhalila při vyšetřování po celém kontinentu zhruba 380 fotbalových zápasů, které byly s největší pravděpodobností zmanipulovány. Na sázkách tyto duely vynesly nejméně osm milionů eur (205 milionů korun), které se vyšetřovatelům povedlo doložit.

Šéf Europolu Rob Wainright na dnešní tiskové konferenci v haagském sídle agentury uvedl, že mezi ovlivněnými zápasy byla i utkání Ligy mistrů a kvalifikace o postup na mistrovství světa a Evropy.

„Je to smutný den pro evropský fotbal. Vyšetřování odhalilo manipulaci zápasů v takovém měřítku, jaké jsme dosud neviděli,“ řekl Wainwright. Dodal, že ovlivňování má na svědomí sázkařský syndikát se sídlem v Singapuru, který spolupracuje s kriminálními gangy po celé Evropě. „Myslím, že to je velký problém pro integritu evropského fotbalu,“ uvedl šéf evropské policejní organizace.

Díky společnému vyšetřování bylo v 15 zemích identifikováno 425 úplatných rozhodčích, fotbalistů a kriminálníků. Jejich jména ani detaily o podezřelých zápasech Europol kvůli probíhajícímu vyšetřování nezveřejnil.

Není proto jasné, kolik z v pondělí oznámeného počtu zápasů už vyšlo najevo při odhalování korupčních skandálů například v Itálii či Německu. „Obáváme se, že tohle je jen špička ledovce,“ uvedl Wainwright.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek