Ministři EU odložili rozhodnutí o rozšíření Schengenu na prosinec

08.03.2013
čtk

Ministři vnitra Evropské unie ve čtvrtek odložili na prosinec rozhodování o přijetí Bulharska a Rumunska do schengenského prostoru volného pohybu osob bez hraničních kontrol. Schválili ale zavedení nového výkonnějšího schengenského informačního systému zahrnujícího biometrická data, který bude fungovat od 9. dubna. Novinářům to řekl český ministr vnitra Jan Kubice.

Irské předsednictví rozhodlo, že se k otázce přijímání Bulharska a Rumunska vrátíme znovu v prosinci, řekl Kubice. Původně mělo padnout rozhodnutí již na včerejší schůzce, ale nakonec byla naplánována k tomuto tématu jen debata. Vstup obou zemí do Schengenu bylo totiž připraveno vetovat několik států jako Německo, Nizozemsko a Finsko.

Podle Kubiceho Česká republika dlouhodobě podporuje přijetí obou zemí do Schengenu. Obdobný postoj zaujímá i Slovensko.

Politický, nikoliv technický problém

„Podle Německa a dalších zemí nejde jen o to splnit podmínky pro přijetí do Schengenu, ale je to i otázka politické situace,“ uvedl Kubice. „Především tyto země kritizovaly organizovaný zločin“ v Bulharsku a Rumunsku, dodal český ministr. Další výhrady se týkají úrovně korupce.

Oba státy přitom již před dvěma lety splnily technické předpoklady pro vstup a Evropský parlament v létě 2011 vyzval členské státy, aby posuzovaly rozšíření schengenského prostoru jen podle technických kritérií. Už ve středu řekl nejmenovaný představitel irského předsednictví EU, že jde především o politický, a nikoli technický problém.

Bulharsko a Rumunsko připraví vlastní hodnocení situace a jednotlivé členské země se k tomu v prosinci vyjádří, řekl český ministr a vyjádřil naději, že v prosinci už rozhodnutí padne. Připomněl, že vstup do Schengenu musí schválit všechny členské státy, takže platí právo veta.

Ministři vnitra se před rokem dohodli, že Bulharsko s Rumunskem vstoupí do schengenského prostoru dvoufázově – nejprve se otevřou vzdušné a námořní hranice mezi oběma státy a později zbývající pozemní hranice. Ale ani toto řešení zatím nebylo potvrzeno.

„Dítě českého předsednictví“ nový informační systém

Ministři vnitra dnes také potvrdili, že od 9. dubna bude fungovat vyspělejší verze Schengenského informačního systému SIS II. Je to takové dítě českého předsednictví v roce 2009, tak je to pro nás důležité, řekl Kubice v souvislosti s aktivitami na podporu dokončení SIS II během českého předsednictví. „Byla to velmi nákladná věc, trvalo to mnoho let, než se to spustilo,“ připustil.

Systém je databáze, kterou sdílejí policejní a pohraniční úřady členských zemí a obsahuje údaje o osobách a ztracených nebo ukradených předmětech. Nový systém více využívá biometrických prvků. Tvoří jej centrální systém a systémy jednotlivých členských států.

SIS II přináší větší propojení členských zemí i větší pohodlí pro občany, protože díky biometrickým pasům při vstupu do schengenského prostoru nemusí cestující komunikovat s imigračními úředníky a cestujícími, dodal Kubice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek