Soudní dvůr EU: Španělské zákony o vystěhování porušují unijní normy

15.03.2013
čtk

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že Španělsko bude muset změnit podmínky pro nucené vystěhování lidí, kteří mají problémy se splácením hypotéky. Podle Lucemburku jsou nynější zákony o odejmutí vlastnictví jsou pro majitele nemovitostí v krizí sužované zemi příliš tvrdé a porušují unijní normy. Španělská vláda uvedla, že rozhodnutí soudu začlení do připravované legislativy.

Španělské banky od začátku krize v roce 2008 převzaly od neplatičů skoro 400 tisíc nemovitostí. Případy, kdy lidé musejí kvůli finančním problémům opustit své domovy, v zemi přibývá. Na nejslabší vrstvy zároveň tvrdě dopadla vládní úsporná opatření, kterými se Madrid snaží čelit ekonomické krizi.

Podle Soudního dvora EU by španělští soudci měli mít možnost nucené vystěhování zastavit, když majitelé nemovitosti napadnou smlouvu o hypotečním úvěru kvůli pochybným podmínkám, například nepřiměřenému zvýšení úrokové sazby v případě opožděných splátek. Podle dosavadní legislativy to nebylo možné, což znamenalo, že i když pak lidé soudní při vyhráli, nemovitost nemuseli získat zpět. Současné zákony o odejmutí vlastnictví tak podle soudu EU porušovaly unijní normy o ochraně spotřebitele.

Problém soudních vystěhování se do centra pozornosti dostal poté, co několik lidí kvůli vystěhování spáchalo sebevraždu. Španělská vláda loni rozhodla, že na dva roky zastaví nucené vystěhování sociálně slabých.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek