EP odložil hlasování o evidenci leteckých pasažérů v EU

11.06.2013
čtk

Evropský parlament odložil hlasování týkající se ostře sledovaného návrhu na vytvoření evidence osobních údajů cestujících v letecké dopravě. Europoslanci dnes rozhodli, že se návrh vrátí k projednání zpět do výboru. Opatření, jež má pomoci například v boji s terorismem, hojně kritizovali zejména ochránci soukromí, kteří se báli zneužití citlivých osobních dat.

Plénum Evropského parlamentu mělo o celoevropské evidenci cestujících, kteří přilétají nebo odlétají z EU, původně hlasovat ve středu. Znění návrhu ale už v dubnu odmítl parlamentní výbor pro občanské svobody. Právě tam se nyní na popud Timothyho Kirkhopea, autora zprávy k tomuto návrhu, vrátí k přepracování. Kdy se k této záležitosti znovu dostane plénum EP, není zatím jasné.

Ve společné evidenci údajů se podle plánu Evropské komise měla po dobu pěti let shromažďovat data cestujících, která dopravci získávají při rezervaci letenek. Evidence pasažérů, známá pod zkratkou PNR (Passenger Name Record), obsahuje kromě jména například také adresu nebo údaje o platební kartě. K databázi by měly přístup policejní orgány v celé sedmadvacítce a mohly by ji využívat například v případě podezření z terorismu nebo dalších závažných zločinů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek