OSN chce v Evropě umístit 10.000 syrských uprchlíků

12.06.2013
čtk

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) doufá, že se mu podaří v Evropě dočasně umístit až 10.000 syrských uprchlíků. Úřad už jedná s Německem o možnosti, že by se Berlín ujal poloviny tohoto počtu. Vlády dalších evropských zemí chce oslovit s konkrétními požadavky. Informoval o tom včera podle agentury Reuters mluvčí UNHCR Adrian Edwards.

Na dopoledním setkání s novináři Edwards řekl, že jeho úřad jednal s německou vládou o případném „přijetí až 10.000 syrských uprchlíků“. V prohlášení poskytnutém dodatečně sdělovacím prostředkům pak upřesnil, že Německo dalo v březnu prostřednictvím svého ministerstva vnitra na vědomí záměr přijmout „dočasně a z humanitárních důvodů“ 5000 syrských uprchlíků ze zemí sousedících se Sýrií.

UNHCR v prohlášení vyzval další státy, aby německou nabídku doplnily o dalších 5000 míst, aby tak až 10.000 nejvíce ohrožených Syřanů mohlo najít útočiště jinde, než u syrských sousedů.

Mluvčí berlínského ministerstva vnitra podle agentury AFP řekl, že „první Syřané dorazí do Německa během několika týdnů“. Ministerstvo podle něj apelovalo na další státy Evropské unie, aby následovaly příkladu Německa.

Do konce roku prý opustí zemi 3,45 milionů Syřanů

UNHCR hledá u evropských vlád možnosti pomoci pro 1,6 milionu Syřanů, kteří opustili svou zemi kvůli občanské válce. OSN očekává, že do konce letošního roku se jejich počet vyšplhá na 3,45 milionu, řekl Edwards.

UNHCR se chystá uspořádat se zástupci evropských vlád jednání o této otázce asi koncem června v Ženevě. Podrobnosti setkání ani jeho účastníci nejsou ale ještě známi, řekl Edwards. Kromě Německa prý jeho úřad dosud ještě nejednal s dalšími zeměmi o konkrétních počtech uprchlíků.

Přemístění části syrských uprchlíků do Evropy je nicméně jen možností pro ty nejohroženější případy, zdůraznil Edwards. Největší břemeno podle něj stále připadá na čtyři sousedy Sýrie: Libanon, Jordánsko, Turecko a Irák. Ty však mají s přílivem uprchlíků vážné problémy a nedokážou jim zajistit například potřebnou zdravotnickou pomoc.

„Naší prioritou je udržet syrskou uprchlickou vlnu v daném regionu. Považujeme ale za důležité, aby země mimo něj projevily solidaritu se státy, které jsou nejvíce postiženy syrskou krizí,“ řekl mluvčí UNHCR. Dodal zároveň, že většina uprchlíků se chce do Sýrie vrátit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek