Europoslanci dali zelenou jednotným pravidlům pro azylanty

13.06.2013
čtk

Evropští poslanci dnes ve Štrasburku hlasovali pro nová jednotná pravidla, která se budou týkat žadatelů o azyl v celé EU. Po dlouhých letech sporů nyní bude zaručeno, že azylové řízení se bude ve všech státech sedmadvacítky provádět analogickým způsobem a že bude rychlejší než dříve. Policie získá přístup k databázi otisků prstů žadatelů o azyl Eurodac, což má pomoci při stíhání pachatelů závažných trestných činů.

Zatímco dosud přistupovaly jednotlivé země EU k azylantům různě, nyní budou poprvé platit například maximální časové lhůty, během nichž musí úřady jejich žádosti vyřídit. Mělo by to být do šesti měsíců, ve zvláště komplikovaných případech pak do 18 měsíců. Po devíti měsících musí úředníci uprchlíkům vydat pracovní povolení, dříve byla tato lhůta o tři měsíce delší.

Eurokomisařka pro vnitro Cecilia Malmströmová dnes označila odsouhlasení nových pravidel za „historickou záležitost“. Podle ní je teprve nyní zaručeno, že se v Evropě všem azylantům dostane slušného a důstojného zacházení.

Opatření se týká lidí, kteří hledají v EU útočiště před pronásledováním ve vlastní zemi, a ne uprchlíků, kteří z vlasti odcházejí kvůli špatným ekonomickým podmínkám. Loni napočítala EU celkem 330.000 žádostí o azyl, Česka se ale týká pouze nepatrný zlomek. Počet azylantů v ČR trvale klesá, loni se jich na úřady obrátilo 753.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek