Počet Rumunů a Bulharů v Británii stoupl za tři měsíce o 26 procent

15.08.2013
Euroskop

Počet lidí, kteří přišli do Velké Británie z Rumunska a Bulharska, se zvýšil o více než čtvrtinu za pouhé tři měsíce. Oznámil to britský statistický úřad s tím, že od dubna do června vzrostl počet pracovníků z Balkánu až o 26 procent oproti minulým měsícům. Za La Manchem našlo na jaře a v létě práci 141 tisíc Rumunů a Bulharů, informoval britský deník Guardian.

„Prudký nárůst pracovníků z Rumunska a Bulharska naznačuje, že ještě větší počet cizinců dorazí příští rok, kdy pro ně bude plně otevřen náš pracovní trh. Podle našich odhadů se do Británie dostane v příštích pěti letech okolo 50 tisíc Rumunů a Bulharů ročně,“ uvedl Andrew Green z think-tanku Migration Watch, který se zabývá imigrací na Britských ostrovech.

Oproti minulému roku vzrostl v Británii počet cizinců ze zmiňovaných balkánských států o 35 procent za stejné období. V návaznosti na evropskou legislativu se britský pracovní trh plně otevře Rumunům a Bulharům na začátku příštího roku. Britové se proto obávají prudkého nárůstu přistěhovalců.

Euroskeptická Strana za nezávislost Spojeného království (UKIP) dokonce na svých webových stránkách zřídila aplikaci, která odpočítává dny, které zbývají do doby, než Rumuni a Bulhaři bez omezení vstoupí do služeb britských zaměstnavatelů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek